Projekt

Fra planteskole til pandaanlæg

I slutningen af januar ankom syv platantræer til det nye pandaanlæg i København Zoo. Dalgas Anlægsgartnere har sørget for, at de tonstunge træer er kommet godt fra start i deres nye omgivelser, så de er klar, når anlæggets to nye bløde beboere begynder at klatre i dem.

The article was last updated: 30. Oktober 2024

Den 1. oktober 2024 skiftede alle forretningsenheder under Hedeselskabet navn til Dalgas. Det gælder således HedeDanmark, HD 2412, HD NordicTrees, HD Silva, HD BioRec, HD Forest, HD Forest Germany, HD Seed og HD LogSystems.

De to kæmpepandaer, der i løbet af foråret flytter ind i København Zoo, kommer ikke til at mangle klatreudstyr. 

Både egekroner fra Kalundborg og platantræer fra Hamborg er nu placeret i pandaanlægget og er klar til at lægge bark til pandaklør, når de udstationerede bjørne ankommer til deres nye hjem.

Særligt platantræerne har været længe undervejs – i mere end én forstand. Ikke bare er træerne ”født og opvokset” på en planteskole i Tyskland og er kommet med lastbil til Frederiksberg. Træerne er også 20-25 år gamle, og det er derfor fuldvoksne træer, som pandaerne snart får glæde af. 

”Vi vil gerne have træer, som forbliver sunde. Her har vi altså at gøre med en bjørn, der kravler op i træerne. Så vi skal have nogle store stærke træer fra starten af, ellers bliver de aldrig rigtigt stærke. Men pandaerne skal også have skygge, og et levende træ sætter løv, og det giver skygge i anlægget,” fortæller Katrine Friholm, zoolog i Zoo København, om, hvorfor det har været nødvendigt at plante vokse træer i anlægget. 

Du kan se hele træernes rejse i filmen herunder:

Anden type bruger

For Dalgas Anlægsgartnere, der står i spidsen for at anlægge landskabet i pandaanlægget, er det ikke usædvanligt at skulle plante voksne træer og sikre, at rødderne får godt fat. Det særlige ved opgaven er dog, at det ikke er mennesker, der i sidste ende kommer til at færdes omkring træerne:

”Grundlæggende afviger det her projekt jo ved, at vi har en anden type bruger, end vi normalt planter for,” fortæller Jan Erland, projektleder i Dalgas Anlægsgartnere og uddyber processen omkring plantningen af de store træer:

”Vi skal forholde os til, at der kommer et produkt, som vi skal håndtere ud fra de fagmæssige ting, der gør, at vi kan få det træ til at slå rod. Så vi skal løfte rigtigt i træerne, så skal de placeres ordentligt, og så skal de sikres, når de kommer i jorden. Men grundlæggende skal træerne plantes med det grønne opad og roden nedad.”

Hedeselskabet – med naturen som partner

Dalgas er en del af Hedeselskabet – grundlagt i 1866 og stadig i vækst. Hedeselskabet er en forening af mennesker, der arbejder for en bæredygtig fremtid. Og som har den nødvendige viden og erfaring til at gå forrest.

Hedeselskabet støtter

Arbejdet for en bæredygtig fremtid kræver ressourcer. Hedeselskabet tager del i udviklingen af naturen og miljøet, og vi tager ansvar. Derfor uddeler vi midler til relevante udviklingsprojekter og til medlemsdrevne projekter, ligesom vi uddeler legater. Til gavn for os alle – nu og i fremtiden.