HedeDanmarks kystbeskyttelsesekspert: Afgørende skridt at fordoble kystbeskyttelsesmidler

Regeringen offentliggjorde i uge 12 nye femårige fællesaftaler med en række vestjyske kommuner om at fordoble midlerne til at beskytte særligt udsatte kyststrækninger. HedeDanmarks projektleder med speciale i kystbeskyttelse kalder aftalen afgørende for at sikre blandt andet borgeres private hjem mod havets kræfter.

Den 1. oktober 2024 skiftede alle forretningsenheder under Hedeselskabet navn til Dalgas. Det gælder således HedeDanmark, HD 2412, HD NordicTrees, HD Silva, HD BioRec, HD Forest, HD Forest Germany, HD Seed og HD LogSystems.

Frem mod 2024 bliver midlerne til kystbeskyttelse af den 110 km lange strækning mellem Lodbjerg og Nymindegab samt tre mindre strækninger ved Skagen, Lønstrup og Blåvand fordoblet.

Det er resultatet af den aftale mellem Staten og en række vestjyske kommuner, som Miljø- og Fødevareministeriet offentliggjorde i uge 12. 

"Havets voldsomme kræfter har i årevis fået lov at slide for meget på de kyster, der er allermest udsatte. Samtidig står vi over for klimaforandringer. Det øger presset og gør udfordringerne større. Vi er nødt til at sætte kraftigt ind. Med de nye aftaler er det ambitionen, at vi får stoppet kysten i at rykke længere tilbage. Så tusindvis af mennesker på Vestkysten fortsat vil kunne bo trygt med havet som nabo,

Lea Wermelin (S)

Miljøminister, i en pressemeddelelse

Staten bidrager i de kommende fem år årligt med gennemsnitligt 184,6 mio. kroner til sikring af strækningerne, og HedeDanmarks projektleder med speciale i kystbeskyttelse Johnny Pedersen - der blandt andet har stået i spidsen for arbejdet med at etablere et langtidsholdbart værn mod højvande for sommerhusejerne på Sunddraget ved Thyholm - hilser den nye aftale velkommen:

"Mange af landets kommuner har stået over for så stor en opgave med at sikre deres kyster mod havets kræfter, at de ikke har kunnet løse den på egen hånd,

Johnny Pedersen

Projektleder

Han vurderer, at der med den nye aftale vil komme gang i langt flere projekter i de involverede kommuner, hvor borgere har kunnet se til, mens havet langsomt har ædt sig ind på deres grunde.

"En del af de her kommuner har mere eller mindre trådt vande og ventet på, at der kom en håndsrækning fra Staten, så med den her aftale vil mange af de berørte borgere formentlig snart kunne ånde lettet op – i hvert fald i den femårige periode, som aftalerne løber.

Johnny Pedersen

Projektleder

Sand og diger

Aftalen mellem Staten og kommunerne dækker ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet en kombination af hård og blød kystbeskyttelse på de udsatte strækninger.

For at beskytte kysten skal der pumpes store mængder sand ind, så havet forenklet sagt æder af sandet i stedet for af kysten. Over de kommende fem år skal der sandfodres med op mod 19 mio. kubikmeter sand. 

"Sandfodring er en fin løsning til kystbeskyttelse, men naturligvis ikke noget, der permanent løser problemet med kysterosion. Men hvis bare man fortsætter med indsatsen, kan sandfodring sagtens holde havet fra døren,

Johnny Pedersen

Staten har også afsat cirka 80 millioner kroner i en pulje til diger i Vadehavet og til store kommunale kystbeskyttelsesprojekter de steder i landet, der har de største udfordringer med erosion.

Kystprojekter i bagagen

Etablering af diger er et eksempel på hård kystbeskyttelse, som HedeDanmark blandt andet skal udføre senere på året for at sikre de private sommerhusejeres grunde på Sunddraget.

Arbejdet med at sikre kysten på Sunddraget inkluderer også ni stenhøfder, der allerede er blevet etableret.

"Netop denne opgave er den slags kystsikring, vi allerhelst vil lave – både på grund af opgavens faglige indhold, men også fordi vi er med til at sikre såvel tryghed som konkret værdi for de mennesker, hvis sommerhuse igen og igen er blevet oversvømmet,

Johnny Pedersen

Han håber, at den nye aftale mellem Staten og de vestjyske kommuner betyder, at langt flere private borgere vil kunne sove trygt om natten, fordi flere kystbeskyttelsesprojekter kommer i gang med denne nye saltvandsindsprøjtning:

"Mange kommunale kystbeskyttelsesprojekter kan forhåbentligt komme i gang nu, hvor finansieringen er på plads. Jeg ved, at der er mange mennesker derude, hvor udsigten til havet ikke kun er smuk, men også forbundet med en vis utryghed. Den utryghed begynder forhåbentligt at lette lidt nu,

Johnny Pedersen

Der bliver åbnet for ansøgning til puljen inden sommerferien 2020. HedeDanmark står naturligvis klar med hjælp, når projekterne skal udføres.