HedeDanmark skifter navn til Dalgas

Hedeselskabet samler nu alle sine forretningsenheder under ét navn. Derfor skifter HedeDanmark og alle underbrands navn til Dalgas efter stifteren Enrico Dalgas.

Published on 1. Oktober 2024

Christian Agerskov Munk

Pressechef
E. camu@hedeselskabet.dk
T. +45 29 90 19 86

Få personer har sat så stort aftryk på det danske landskab som Enrico Dalgas, da han var med til at stifte Hedeselskabet i 1866. Dengang gjorde man den stride hede til frugtbar landbrugsjord for at brødføde en fattig befolkning.

I dag er udfordringerne nogle andre med økologiske kriser for klimaet, miljøet og biodiversiteten.

Men missionen for Hedeselskabet er fortsat at tjene samfundets interesser, og derfor tager selskabets forretningsenheder, HedeDanmark og en række underbrands, nu navn efter stifteren.

Hedeselskabet vil fortsat være navnet på foreningen og fonden – det er kun forretningen, der skifter navn til Dalgas.

Direktør Torben Friis Lange ved Dalgas-statuen i Aarhus.

- Med det nye navn bringer vi Dalgas’ ånd og værdier ind i nutidens forretning. Han var kendt for sin ihærdighed, innovation og faglighed. Det samme har kendetegnet vores forretninger i mere end 150 år. Så hvilket navn ville være mere passende at samle vores forretninger under, end navnet på Hedeselskabets første direktør, siger Torben Friis Lange, den 12. adm. direktør i rækken efter Enrico Dalgas.

Med navnet Dalgas samler organisationen alle sine forretningsenheder i én. Det sker som et led i en større rebranding for at skabe en rød tråd mellem foreningen og fonden, Hedeselskabet, og driftsselskabet, Dalgas.

En virksomhed, en fælles stemme og en fælles identitet

Dalgas’ forretningsområder omfatter alt fra skovrejsning og -forvaltning, naturgenopretning, anlægsarbejde, grøn pleje, genanvendelse af restprodukter til handel med træ. Forretningen har tidligere været delt op i HedeDanmark og en lang række underbrands, som nu samles i én enhed.

Ved at samle forretningerne under det samme navn bliver det nemmere at tilbyde komplette løsninger til Dalgas’ samarbejdspartnere og kunder i alle faser af deres arbejde med natur, klima og miljø.

"Den grønne omstilling har flere nuancer end bare sort og hvid. Vi har arbejdet med og i naturen i mere end 150 år, og med den grønne trepart er der nu kommet større fokus på, hvordan vi kan forbedre vilkårene for natur og samfund. Vi kan som Danmarks største samarbejdspartner på det grønne område og udbyder af naturbaserede helhedsløsninger understøtte dette

Torben Friis Lange

Adm. direktør i Hedeselskabet

HedeDanmark og dets underbrands har i dag forretningsaktiviteter i Tyskland, Estland, Letland, Litauen, Polen og Sverige samt handel med mange lande i og udenfor Europa. Skiftet til navnet Dalgas skal således også understøtte de øgede internationale ambitioner, da Dalgas har mere internationalt potentiale end HedeDanmark-navnet.

Hedeselskabet består som forening og fond med uddeling af midler til grønne projekter. Driftsselskabet Dalgas’ visuelle identitet og bomærke bliver det samme som Hedeselskabets, og dermed skabes en tættere forbindelse mellem de to. Både forening og forretning vil fortsat arbejde under visionen ”Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner”.

Fakta

Enrico Mylius Dalgas

Født i 1828 i Napoli.

Var som officer og vejingeniør aktiv under de slesvigske krige i 1848-1851 og 1864, hvor Danmark mistede megen god landbrugsjord til Tyskland.

Var i 1866 blandt stifterne af Hedeselskabet, hvis formål var at opdyrke den jyske hede til landbrugsjord, som erstatning for det tabte.

Var den første direktør for Hedeselskabet fra 1866 til sin død i 1894.
Hedeselskabet er i dag fortsat en forening med status som erhvervsdrivende fond. Derfor er der ikke ejere eller aktionærer – overskuddet bliver i stedet geninvesteret i forretningen og uddelt til grønne projekter gennem Hedeselskabets fond.

Fakta

Disse underbrands vil fremover hedde Dalgas

HedeDanmark – skovrejsning, skovforvaltning, naturgenopretning, vandløbspleje, anlægsopgaver, grøn pleje, vintersikring, skadedyrsbekæmpelse

HD Silva – handel med råtræ og træflis

HD NordicTrees – dyrkning og handel med juletræer

HD BioRec – genanvendelse af restprodukter

HD LogSystems – digital opmåling af råtræ

HD 2412 – handel med juletræs- og skovudstyr

HD Forest – skovinvesteringer og skovforvaltning i Baltikum

HD Forest Germany – skovforvaltning i Tyskland

HD JordPark – jordmodtagelse og behandling af restprodukter

HD Seed – træfrøsforædling

Enricom – biogasanlæg i Polen