Flere gode grunde til at elske skoven
International forskning peger på, at skoven kan have positiv effekt på dit helbred.
Den 1. oktober 2024 skiftede alle forretningsenheder under Hedeselskabet navn til Dalgas. Det gælder således HedeDanmark, HD 2412, HD NordicTrees, HD Silva, HD BioRec, HD Forest, HD Forest Germany, HD Seed og HD LogSystems.
Der kan ikke være megen tvivl om, at skoven viser sig fra sin bedste side i maj måned, hvor spæde og sprøde lysegrønne bøgeblade titter frem efter en lang vinter. Men forskning fra hele verden peger på, at skoven ikke kun er smuk at kigge på - den er faktisk også sund at færdes i. Det skriver det svenske magasin Land.
Ifølge Land peger tre internationale studier på tre rigtigt gode "bivirkninger" ved en frisk tur i skoven:
Lindrer belastningsdepressioner
Langvarig stress enten i privatlivet eller på arbejdet kan ende i en såkaldt belastningsdepression, som kan tage lang tid at behandle. Men der er hjælp at hente eksempelvis i skoven. Et forskningsprojekt fra Umeå Universitet i Sverige peger nemlig på, at ophold i skoven kan være med til at øge både det psykiske velbefindende og opmærksomheden hos mennesker med belastningsdepressioner.
Forebygger depressioner
Ikke bare depressioner udløst af stress kan lindres af at opholde sig i skoven. Faktisk kan 90 minutters skovtur være med til at forebygge, at depressioner opstår. Et amerikansk studie foretaget af læger fra blandt andet Stanford Universitet viser, at en gåtur på halvanden time i skoven fik humøret til at stige hos de, der medvirkede i undersøgelsen. Samtidig sænkede gåturen forsøgspersonernes negative tænkning og sænkede desuden aktiviteten i den del af hjernen, der typisk er forbundet med psykisk sygdom som depression. Studiet konkluderer på baggrund af undersøgelserne, at manglen på naturoplevelser i moderne menneskers liv i byen kan være med til at forklare stigningen i psykiske lidelser som angst og depression.
Sænker blodtrykket
Det er ikke kun det mentale helbred, der kan have gavn af en frisk gåtur. Der er også fysiske fordele ved en tur i det grønne. En japansk undersøgelse fra medicinstudiet på Nippon Universitetet i Tokyo tyder på, at blodtrykket også bliver sænket på en skovtur.
16 voksne, raske mandlige forsøgspersoner fik målt deres blodtryk og undersøgt indholdsstofferne i deres urin både før og efter en to timer lang gåtur både i skoven og i et urbant bymiljø. På turen i skoven faldt samtlige forsøgspersoners blodtryk markant. Indholdet af blandt andet adrenalin og noradrenalin i forsøgspersonernes urin faldt også drastisk – stoffer, der blandt andet har betydning for risikoen for hjertestop og andre hjerteproblemer.
Få jeres helt egen skov - læs mere her